Avaluació de la Ciència Ciutadana a les biblioteques

OpenSystems acaba de publicar l’article “Public libraries embrace Citizen Science: Strengths and challenges” (Les biblioteques públiques donen suport a la Ciència Ciutadana: fortaleses i reptes), on s’hi presenten els resultats del projecte “Citizen Science in Action” (2018-2019). En aquest projecte hi va participar la biblioteca d’Olesa, alguns ciutadans i es va obrir a la participació de tota la població a la darrera Mostra d’Entitats que es va celebrar al municipi.

Algunes de les conclusions que exposa l’article, publicat a la revista Library & Information Science Research, apunten a què les biblioteques públiques poden liderar la promoció i la implementació d’iniciatives de ciència ciutadana, a més sembla ser que la ciència ciutadana ajuda a atraure nous usuaris, augmenta la cohesió social i millora la percepció del valor social d’una biblioteca. D’altra banda, l’equip d’OpenSystems conclou que la ciència ciutadana anima els usuaris a abordar els problemes de la comunitat basats en la vessant científica i amb la guia dels científics. En aquest sentit, les soft skills són crucials per fer front als reptes que plantegen els processos de co-creació i la retenció dels participants.

Podeu consultar l’article complet, en anglès, a: Public libraries embrace citizen science: Strengths and challenges

OpenSystems és un grup multidisciplinari de la Universitat de Barcelona que se centra en les arts i la participació del públic com a elements fonamentals en la forma de fer ciència. Treballen juntament amb molts actors i construim col·lectius d’investigació fets a mida per abordar preocupacions i temes majoritàriament ubicats en entorns urbans.