#NoMoreMatildas

Que històricament han tingut més ressò els científics que les científiques no és cap secret, de fet, per aquest motiu avui és el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. I per això volem aprofitar per destacar la campanya #NoMoreMatildas (no més Matildas) que impulsa la AMIT, Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas, per evitar que hi hagi més dones com la Matilda Joslyn Gage (sabeu qui és?) i que les dones científiques tinguin igual presència als llibres que els seus col·legues.

Des de la campanya s’han llançat tres biografies imaginàries en forma de contes, sobre Einstein, Fleming i Schöndinger, però en el supòsit que haguessin estat dones. I és que els mèrits dels descobriments se’ls hauria endut algun company d’investigació o fins i tot el seu marit. L’AMIT ens explica que aquest fenomen, que es coneix com a Efecte Matilda, assenyala la injustícia que ha relegat a l’oblit, de forma sistemàtica, els descobriments de brillants científiques com ara Nettie Stevens, Lise Meitner, Marietta Blau o Rosalind Franklin, entre d’altres.

Us convidem a que descobriu aquestes històries a la web www.nomorematindas.com. Les escriptores i periodistes Ángeles Caso i Carme Chaparro, i la catedràtica de Química Inorgànica i presidenta d’AMIT-Andalucía, Adela Muñoz Páez, signen els pròlegs dels contes, que compten amb textos de Nöel Lang i il·lustracions de Rodrigo García Llorca.

A la Biblioteca Virtual també trobareu continguts especials pels Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. D’una banda, hi ha la guia del que trobareu a les biblioteques sobre Dones científiques, que a més podeu consultar per matèria: astronomia, psicologia, matemàtiques, economia,… I de l’altra, hi ha un especial sobre la zoologa Dian Fossey, especialment coneguda per la seva feina i lluita per la conservació dels goril·les.