La Marató de TV3 a la biblioteca

cartell maratóUn any més, les biblioteques se sumen a la campanya de difusió i sensibilització social sobre les malalties minoritàries que precedirà els programes de La Marató a TV3 i Catalunya Ràdio el diumenge 15 de desembre, en la seva 28a edició.  A la biblioteca d’Olesa, el divendres 15 de novembre podeu assistir a la xerrada que realitzarà la divulgadora Alba González Mora a les 19:30 hores.  A més, al municipi es duran a terme més activitats per a recaptar fons, el 24 de novembre a l’Escorxador.

Les malalties minoritàries són patologies molt poc freqüents que afecten un màxim de 5 persones per cada 10.000 habitants. Actualment, n’hi ha descrites unes 7.000 i al voltant del 80% són d’origen genètic. Inclouen un conjunt de malalties molt diferents entre si, però tenen en comú que acostumen a ser greus, cròniques, progressives i discapacitants. A Catalunya, es calcula que hi ha 400.000 persones amb una malaltia rara.

Com que són tan desconegudes, poc freqüents i nombroses, sovint el diagnòstic correcte triga anys a arribar. Un cop diagnosticats, el 40% dels pacients no tenen tractament.

Segons els experts, dos dels objectius més urgents de la recerca en malalties minoritàries són les proves per detectar-les en el moment de néixer i els tractaments eficients i segurs, com la teràpia gènica, que s’ha desenvolupat molt en els darrers anys. Els recursos recaptats per La Marató 2019 contribuiran a impulsar aquests i altres objectius de la recerca.

Aquests dies hi ha moltes biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona que organitzen activitats relacionades, podeu consulta-les a l’Agenda d’activitats de la Biblioteca Virtual. A més, trobareu un especial amb informació sobre les malalties minoritàries: Les biblioteques col·laboren amb La Marató de TV3 (2019)