Quan s’ampliarà la biblioteca?

Aquesta setmana la Diputació de Barcelona ha fet arribar a l’Ajuntament d’Olesa la planificació per fer més gran el nostre edifici. Fa mesos que es treballa per dur a terme aquest projecte, ja que pel nombre d’habitants que té el nostre municipi li correspon un equipament més ampli que el que tenim actualment. El departament de Comunicació de l’Ajuntament d’Olesa ha recollit la notícia amb l’entrevista a Olesa Ràdio amb el regidor de Cultura , Xavier Rota:

20170518-123122-redim-w420-h450L’Ajuntament rep de la Diputació el calendari previst per a l’ampliació de la biblioteca Santa Oliva

19/3/2019

Des de l’ens provincial es va assenyalar que durant aquest 2019 es farà un concurs d’idees amb cinc avantprojectes, i el 2020 s’encarregarà el projecte definitiu, amb vistes que l’obra es pugui fer durant el 2021. Ara bé, abans l’Ajuntament d’Olesa haurà de negociar amb Diputació i Generalitat de quina manera s’afronta econòmicament aquest projecte.

La Diputació de Barcelona ja ha avançat a l’Ajuntament d’Olesa el calendari amb el qual treballa per fer possible l’ampliació de la biblioteca Santa Oliva, una de les demandes fetes des de la Regidoria de Cultura. En una nova reunió de seguiment realitzada ara fa uns dies entre membres de l’Equip de Govern amb el president delegat de l’àrea de Cultura i Esports de la Diputació, Martí Pujol, i la gerent de Servei de Biblioteques, Marta Cano, des de l’ens provincial es va assenyalar que durant aquest 2019 es farà un concurs d’idees amb cinc avantprojectes, i el 2020 s’encarregarà el projecte definitiu, amb vistes que l’obra es pugui fer durant el 2021. Ara bé, abans l’Ajuntament d’Olesa haurà de negociar amb Diputació i Generalitat de quina manera s’afronta econòmicament aquest projecte.

La biblioteca Santa Oliva ha quedat petita tant pel nombre d’usuaris que atén diàriament com per les dimensions que hauria de tenir l’equipament d’un municipi de més de 23.000 habitants. Per aquesta raó el 2017 l’Ajuntament va iniciar un calendari de reunions amb la Diputació per afrontar el projecte. L’ens provincial va elaborar un Pla de Funcionalitats a partir de les propostes plantejades pels propis responsables de la biblioteca, així com també per part d’usuaris, amb vistes a planificar com ha de ser i com s’ha d’afrontar l’ampliació. Ara s’ha fet un pas important, ja que en la darrera reunió la Diputació ja ha avançat amb quin calendari treballa.

Segons ha detallat el regidor, la Diputació assumirà el cost de cinc avantprojectes diferents que es plantejaran en un concurs d’idees. Un cop presentats aquests cinc avantprojectes, Olesa escollirà el que millor s’adapta a les necessitats de l’equipament i el municipi. Serà cap a la tardor quan és previst encarregar el projecte definitiu, un projecte que s’haurà de redactar al llarg del 2020. Les previsions amb les que treballa la Diputació, ha dit Xavier Rota, és que l’obra es pugui realitzar el 2021, si bé encara manca per lligar amb la Diputació i la Generalitat de quina manera es finançarà el nou equipament, ja que l’ajuntament no pot assumir tot el cost.

Des de la direcció de la biblioteca Santa Oliva s’ha destacat en diferents ocasions que la demanda d’ampliació està més que justificada atenent l’evident impossibilitat d’atendre sobretot la gran demanda d’usuaris que té l’equipament, situació que s’agreuja en època d’exàmens. Per aquesta raó el model de nova biblioteca que es busca vol potenciar i ampliar els espais dedicats a l’estudi, i fins i tot disposar d’una aula amb accés independent. D’altra banda, i a banda de les dimensions, les biblioteques actualment ofereixen un ventall de serveis diferents, més enllà del préstec de llibre i les sales de lectura, que fan que aquests equipaments hagin de poder disposar de sales polivalents, espais de silenci o aules d’informàtica, entre d’altres.

També es vol que la biblioteca continuï sent central en la vida cultural d’Olesa, tant pel paper que hi juga com per la seva ubicació, a tocar altres espais culturals  destacats com la mateixa Casa de Cultura (que inclou serveis com l’Escola Municipal de Música i Olesa Ràdio i espais com l’auditori) o l’Escola d’Arts i Oficis. Per tant, no es vol que l’ampliació es projecti d’esquenes a aquests equipaments.

Un equipament marcat per l’evolució de la població olesana

La història de la biblioteca Santa Oliva està marcada per l’evolució de la població olesana i la conseqüent necessitat d’anar ampliant l’equipament. Va ser l’any 1933, durant la II República, quan es van iniciar les gestions per obrir una biblioteca als baixos de l’Ajuntament d’Olesa, a l’antic Hotel Gori, equipament que es va inaugurar el 17 de maig de 1936 amb el nom de Biblioteca Popular Santa Oliva. Aquell espai, però, va quedar petit i amb la voluntat de respondre a les necessitats de la població, el 16 de desembre de 1994 la biblioteca es trasllada a un nou edifici, més ampli i adient, adjacent a la que seria la Casa de Cultura. Novament amb els anys, l’espai va quedar petit, i per aquesta raó el 2006 es realitzen les obres d’ampliació, passant a ser un equipament de més de 800 m2, repartits en dues plantes.

Va ser a l’inici d’aquest mandat quan la biblioteca va plantejar de nou la necessitat de poder disposar de més espais, d’entrada una sala polivalent, per poder realitzar algunes activitats sense entorpir el normal funcionament de l’equipament. A més, segons normativa Olesa hauria de disposar d’una biblioteca amb més del doble de metres quadrats que els que té ara.

A banda de definir quins espais ha de tenir la biblioteca un cop ampliada, també s’ha de definir com es pot fer aquesta ampliació. Si el 2006 l’opció va ser aixecar un nou pis, per a aquest nou projecte l’opció més factible seria ocupar una part del pati de la Casa de Cultura. L’espai que es perd en aquest sector es recuperaria un cop es pugui aprofitar el solar de l’actual edifici de la Policia Local.

Enllaços

Anuncis